AKTIVNOSTI I PROJEKTI

U organizaciji Fondacije Alast održan tradicionalni mevlud

Written by nihad

U povodu obilježavanje rođenja našeg dragog Poslanika Muhammeda,s.a.v.a, u nedjelju, 03. 12. 2017 godineo, održana je svečanost u prostorijama fondacije Alast.

Prigodnom programu učenja Kur’ana, ilahija i kasida, salavata, te mevluda u izvođenju Hurem Muhameda, Izeta ef.Cisica, Ibrahima ef. Babica, Nedima ef. Dizdarevica, Adnana ef.Dizdarevica, Ehlimane Dedic, Vahide Dizdarevic i Sejme Dizdarevic, prisustvali su mnogobrojni vjernici i prijatelji fondacije.

Prisutnima se prigodnim predavanjem obratio uvazeni Ibrahim ef. Babic, koji je podsjetio da je mjesec. rebi-ul-evvel,  kada je rođen posljednji Allahov poslanik. “Taj mjesec u našem sjećanju, u našoj bosanskohercegovačkoj tradiciji je  koji se uvijek obilježavao mevludom. Jer, to je mjesec u kojem je rođen posljednji poslanik Muhammed, s.a.v.a..”

Podsjećamo

Allah i meleki njegovi blagosiljaju Vjerovjesnika. O vjernici, blagosiljajte ga i vi i šaljite mu pozdrav! (al-Ahzab, 56)

“(Blagoslovljeni Vjerovjesnik) je krunsko stvoreno biće, najplemenitije među stvorenjima, milost univerzuma, najčistiji u ljudskom rodu, punina vremenskih ciklusa, Muhammed Mustafa (blagoslov i mir na njemu), zagovornik kod Boga, koji se volji Božijoj podlaže, plemeniti Poslanik, dobrostivi, veličanstveni, prijazni, pečat poslanstva. Kako se može tresti bedem vjere kada ima tebe za potporanj? Kako se može bojati morskog valovlja onaj ko ima Nuha za lađara? On je dosegnuo vrhunac slave kroz svoja savršenstva; on je osvijetlio tamu haosa svojim sjajem; sve njegove navike su bile otmjene; blagoslovi neka su na njemu i na njegovim sljedbenicima.” (Sadijev Đulistan u prijevodu F. Gladwina i J. Rossa) Pečat poslanika, najsavršenije od svih Božijih stvorenja i miljenik Božiji (habib), Muhammed  blagoslovi i mir neka su na njemu i njegovoj obitelji  rođen 13 je u Mekki sedamnaestog ili, prema mišljenju nekih, dvanaestog rebi’ul-evvela 570. godine po Miladu, u godini Slona (kada je abesinska vojska, nadirući na tlo Arabije, bila poražena). Ovaj ures stvorenog poretka je bio također oslovljen imenom Ahmed, Mustafa, Abdullah, Ebu’l-Qasim, a također mu je dat pridjevak al-Amin, povjerljivi. Svako od njegovih imena i naslova govori o jednom aspektu njegova blagoslovljenog bića. Bio je, kako to i etimološko značenje imena Muhammed i Ahmed otkriva, slavljeni ili hvaljeni; bio je Mustafa, odabrani, Abdullah, savršeni sluga Božiji i, kasnije, kao otac Qasimov, Ebu’l-Qasim. On nije bio samo vjerovjesnik (nabi) i poslanik Božiji (rasul), nego i prijatelj Božiji i milost poslana svjetovima, kako to časni Kur’an veli:

A tebe smo samo kao milost svjetovima poslali. (al-Anbiya’, 107)

Munir T.

 

 

About the author

nihad