AKTIVNOSTI I PROJEKTI DRUŠTVO

Nišani opominju i podsjećaju – povodom preseljenja Hatidže Mehmedović

Written by nihad

U srijedu 25. jula 2018.godine tužna srca smo ispratili na drugi, bolji i pravedniji svijet svoju majku Hatidžu Mehmedović (rođena 1952.g.). Moleći Uzvišenog Boga, da je u džennetu sastavi sa njenim sinovima i suprugom, dali smo zavjet Bogu dragom da nećemo zaboraviti njenu žrtvu, njenu hrabrost, požrtvovanost i njenu ljudskost, kao što nismo zaboravili ni žrtvu hz. Hatidže, supruge našeg dragog Poslanika, a.s., i obećali samima sebi da ćemo slijediti njen primjer, kao što već 1400. godina slijedimo put i primjer hz. Hatidže.

Hatidža je bila majka dvojice sinova, šehida Almira (18) i Azmira (21), ubijenih u genocidu koji se dogodio na području Srebrenice 1995. godine. U istom tom zločinu planetarnih razmjera, kog su počinili pomračeni  zli umovi ideološkog, političkog i vojnog vrha Srbije i Republike Srpske, ubijen je i Hatidžih suprug Abdulah (44) zajedno sa više od 8000 Bošnjaka Podrinja.


Stari nišani iz osmanskog vakta u selu Bektići – Sućeska kod Srebrenice, u pozadini se vidi novi mezaristan gdje je ukopana Hatidža.

Nišani, i stari i novi, trebaju nas podsjećati na prošlost, da smo tu bili vijekovima na svojim ognjištima i na budućnost, da ćemo svi jednoga dana sami sa svojom dunjalučkom popudbinom biti spušteni u svoje grobne rake, koje će isto tako biti obilježene nišanom. Iza nas će ostati tragovi i znakovi (što je i samo značenje riječi nišan na perzijskom jeziku) našeg djela koje će buduće generacije podsjećati na nas. Hatidža je ostavila trag na srcu svakog čovjeka koji je u sebi sačuvao ljudskost i plemenitost čovjeka, ono po čemu on i jeste čovjek. Naravno, zvijeri u liku čovjeka nikada to neće shvatiti, jer zadojeni mržnjom oni to naprosto ne žele.

Zato njima ostavljamo njihovo zlo i njihovu mržnju znajući da je njima samima najteže żivjeti sa samima sobom. Ali usput ih podsjećamo DOĆI ĆE DAN SUDNJI KADA NEĆE BITI ZAŠTITNIKA KOJI ĆE SAČUVATI ZLOČINCA OD NJEGOVA ZLA I MRZITELJA OD NJEGOVE MRŽNJE. Toga dana oni će biti kažnjeni zlom kog ljudima nanesoše i mržnjom koju su u prsima svojim hranili i raspirivali.

Neka je vječna hvala, Božiji mir i oprost našoj majci Hatidži Mehmedović.

About the author

nihad