ISLAM

MJESEC RAMAZAN / DOVE I DOBRA DJELA

Written by nihad

O VRLINAMA MJESECA RAMAZANA

Šejh Saduq prenosi vjerodostojnim lancem od Hazreti Alije mir s njim, koji je rekao: „Jednog dana Božiji poslanik, s.a.v.a., održao je hutbu i poručio: ‘O ljudi, zaista vam dolazi Allahov mjesec sa blagoslovom, milošću i oprostom. On je kod Allaha najbolji od svih mjeseci. Dani njegovi su najbolji dani, noći njegove su najbolje noći i časovi njegovi su najbolji časovi. To je mjesec u kojem ste pozvani na gozbu kod Allaha i postali ste dostojni Njegove plemenitosti. Vaše disanje u njemu se nagrađuje kao veličanje, vaš san je ibadet, u njemu su vaša djela prihvaćena i vaše dove uslišane, pa – sa iskrenim namjerama i srcima čistim od grijeha i pokuđenih svojstava – tražite od svoga Gospodara da vam podari uspjeh da ga ispostite i uspjeh učenja Kur’ana. Zaista je nesretan i loše će završiti onaj kome u ovom velikom mjesecu bude uskraćen Božiji oprost.

Glađu i žeđu u ovom mjesecu sjetite se vaše gladi i žeđi na Sudnjem danu, udijelite sadaku siromašnim i onima koji su u bijedi, ukazujte poštovanje starima, smilujte se djeci, budite nježni prema rodbini, čuvajte svoje jezike od onoga što se ne smije govoriti, zatvorite oči pred onim što nije dozvoljeno gledati, odvratite uši od slušanja onog što je zabranjeno. Budite milostivi prema siročadi drugih ljudi da bi drugi bili milostivi prema vašoj siročadi poslije vas. Vraćajte se od svojih grijeha Bogu. U vremenu namaza podižite ruke na molitvu, jer vrijeme namaza je najbolje vrijeme, i Allah u njemu na Svoje robove gleda s milošću i kada Ga mole odgovara im, kada Ga dozivaju odaziva im se i kada od Njega traže, usliša im. O ljudi, zaista su vaše duše zalog za vaša djela, pa ih otkupite traženjem oprosta od Allaha; vaša leđa su opterećena grijesima, pa ih olakšajte oduljivanjem sedždi.

Znajte da se Uzvišena Istina zaklela Svojom Nesalomljivom moći i Uzvišenošću da neće kazniti one koji klanjaju, one koji u ovom mjesecu čine sedždu i da ih neće plašiti džehennemskom vatrom na Sudnjem danu. O ljudi, onaj od vas ko u ovom mjesecu priredi iftar postaču vjerniku, za to će kod Boga imati nagradu oslobađanja roba i to će biti povod za opraštanje njegovih prijašnjih grijeha.’ Onda su neki od ashaba rekli: ‘O Božiji poslaniče, mi svi nismo u stanju to uraditi.’ On je rekao: ‘Čuvajte se džehennemske vatre priređujući iftar postačima, makar to bilo polovinom hurme ili gutljajem vode. Zaista će Bog dati nagradu onome ko učini ovako, ako nije u stanju više od toga.

O ljudi, onaj ko u ovom mjesecu uljepša svoje ćudoređe (ahlak) proći će s lahkoćom na Dan u kojem će se noge klizati na Siratu, onome ko u olakša poslove svoga roba i robinje Bog će olakšati svođenje računa na Sudnjem danu, ko u ovom mjesecu poštedi ljude svoga zla Uzvišeni će njega na Sudnjem danu poštedjeti Svoje srdžbe. Onome ko u ovom mjesecu ukaže poštovanje siročetu Bog će ukazati poštovanje na Sudnjem danu, onoga ko održava rodbinske veze i čini dobro rodbini Bog će na Sudnjem danu spojiti sa Svojom milošću. Onome ko u ovom mjesecu prekine dobročinstvo prema bližnjima, Bog će na Sudnjem danu prekinuti Svoju milost, onome ko u ovom mjesecu klanja mustahab namaz Bog će mu za njega zapisati udaljavanje od džehennemske vatre, a onome ko u ovom mjesecu klanja obavezni namaz Bog će dati nagradu sedamdeset obaveznih namaza koji se klanjaju u drugim mjesecima.

Onome ko u ovom mjesecu na mene donosi mnogo salavata Bog će vagu djela učiniti teškom na Dan kada vage djela budu lahke, a onome ko u ovom mjesecu prouči jedan ajet iz Kur’ana pripada nagrada osobe koja je u drugim mjesecima proučila čitav Kur’an.

O ljudi, zaista su u ovom mjesecu vrata Dženneta otvorena, pa tražite od Gospodara svoga da ih ne zatvori pred vama. Vrata Džehennema su u ovom mjesecu zatvorena, pa tražite od Gospodara Koji je pun blagoslova i Uzvišen da ih ne otvori pred vama, a šejtani su u ovom mjesecu okovani, pa tražite od Boga da ih ne pusti na vas.’”

Najbolje djelo u noćima i danima mubarek mjeseca Ramazana je učenje Kur’ana, jer je Kur’an spušten u ovom mjesecu. U predaji stoji da svaka stvar ima svoje proljeće, a proljeće Kur’ana je mjesec Ramazan.

U ovom mjesecu treba mnogo učiti dove, donositi salavate, činiti istigfar i mnogo izgovarati riječiلاَ اِلَهَ اِلاَّ اللَّهُ .

 

About the author

nihad